Over ons

Evgeniya Ksenzova

Evgeniya heeft een filologische opleiding afgerond: ze is afgestudeerd van de Lomonosov Staatsuniversiteit in Moskou in 2007 en heeft ook een bachelor diploma in pedagogiek. Aan de MSU heeft ze Nederlands als vreemde taal gestudeerd. In die tijd was ze geïnteresseerd in de kinderliteratuur van Nederland. In 2006 heeft ze aan het uitwisselingsprogramma deelgenomen aan de Universiteit van Amsterdam. Later heeft ze aan de Russische Academie van de Wetenschappen een onderzoek gedaan naar de immigratie problemen in Nederland en ook binnen de EU landen. Vanaf 2007 heeft Evgeniya lessen Nederlands gegeven aan verschillende taalscholen, en tot nu toe heeft Evgeniya zich ook veel met vertalen bezig gehouden. Sinds 2012 is ze een van de presentatoren van Nederlandse taal en cultuur bij het Moskou Taal Festival.

“Momenteel ben ik meer dan 10 jaar bezig met de Nederlandistiek. Telkens weer: met elk nieuw boek en film of tijdens het gesprek leer ik iets nieuws over de Nederlandse taal en cultuur. Het historische en culturele erfgoed van dit kleine land is indrukwekkend! Daarom realiseerde ik op een bepaald moment dat ik een behoefde heb in de live communicatie met eensgezinden, met wie ik mijn kennis kan verdelen of van wie ik iets nieuws kan leren”.

Olga Zotova

Olga is filoloog, gespecialiseerd in interculturele communicatie en Nederlandse taalkunde. Ze heeft aan de Lomonosov Staats Universiteit in Moskou gestudeerd met als hoofdvakken Nederlandse taal en Europese literatuur . In 2008 heeft ze aan het uitwisselingsprogramma deelgenomen aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2009 tot 2010 heeft Olga Nederlands gedoceerd aan de Albacademy in Moskou. Momenteel doet ze een onderzoek naar nationale Vlaamse identiteit op basis van het taalgebruik in de geschiedenisschoolboeken in België en werkt ze bij het Nuffic Neso Rusland als curator van het Nederlands Alumni Netwerk in Rusland. Tijdens haar studie heeft Olga verschillende prijzen mogen ontvangen: voor de beste vertaling van het Nederlands, voor het beste verslag aan de Conferentie van de Nederlandse taal en literatuur en voor de beste scriptie over Nederland toegekend door de Stichting Vrienden van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg.

"Nederlandse taal betekent heel veel voor mij: het heeft de weg naar Europa voor me geopend, heeft me nieuwe landen en culturen laten zien, en in wezen heb ik er een andere wereld door ontdekt. In Amsterdam heb ik voor het eerst met moderne dans kennisgemaakt, die een grote indruk op me maakte, en daarna een deel van mijn leven is geworden. Nederland is voor mij een land van creativiteit en inspiratie. Ik weet zeker dat onze Much Dutch bijeenkomsten en evenementen ook iets nieuws en inspirerends met zich meebrengen van de Nederlandse culturele ervaring".

Ksenia Rovinskaya

Ksenia is ook filoloog, en ze is gefascineerd door vreemde talen: hoe een taal als systeem ontstaat en ontwikkelt, wat deze taal zegt over de cultuur van de mensen. Nederlands heeft ze aan de Lomonosov Staatsuniversiteit gestudeerd, en in die tijd ging ze ook regelmatig naar taalcursus Nederland en België. Als studente, maar ook na haar studeren, gaf ze lessen Nederlands, aan individuen en groepen, dus ze is al meer dan 10 jaar met de Nederlandse taal bezig. In 2011 heeft ze journalistiek aan Hogeschool Utrecht gestudeerd.

Behalve het doceren van Nederlandse taal en haar betrokkenheid bij Much Dutch werkt Ksenia ook als journalist en cultureel medewerker.

«Heel mijn leven voel ik al die speciale band met Nederland en de Nederlandse taal. Het was eerst mijn studie, toen mijn werk, toen mijn hobby, toen weer mijn werk, maar was te allen tijde mijn grote interesse en passie. Al die tijd zocht ik naar een mogelijkheid om andere mensen die in Nederland geïnteresseerd zijn te ontmoeten, met ze om te gaan, mijn kennis te delen en samen te ontwikkelen. En daarom hebben ik en mijn collega's in 2012 Much Dutch opgericht en tot nu toe is het succes geweest en een groot plezier voor ons allemaal. Er is nog veel wat we voor neerlandistiek in Rusland en andere landen willen doen, en we hopen op meer spannende projecten op dit gebied in de nabije toekomst".